Dirk van Weelden

November 27, 2012

REPORT ROTTERDAM

Filed under: Beeld,eigen boeken,Op straat — Dirk van Weelden @ 2:49 pm

foto

Vorige week verscheen het boek

REPORT ROTTERDAM

van de fotograaf Freek van Arkel.

Het is een kloeke (350 blz) selectie uit het werk dat hij maakte de afgelopen 25 jaar in de Rotterdamse haven.

In de loop der jaren veranderde de haven ingrijpend, maar ook de fotografie en de fotograaf. Dit boek laat die drie geschiedenissen zien en dat levert een verrassend gevariëerd kijk-avontuur op. Al was het maar omdat vrijwel niemand kan komen op de plekken waar Freek van Arkel deze foto’s maakte. Van zwart-wit, via krachtig kleuren-grootbeeld, naar majestueuze panorama opnames. Heavy metal, vervreemdende schoonheid, kranen en koppen.

Ik schreef tien verhalen van elk duizend woorden voor dit prachtboek. Over de afstand tot de mensenstad, over de toenemende geslotenheid van de haven, over de spookachtige landschappen die er zijn. Maar ook over mensen die er werken, bv. op een RVS-schrootbedrijf, als roeier die trossen los en vastmaakt, als verkeersleider in het zenuwcentrum van de haven of als fitter bij een scheepswerf.

Boeken over de geschiedenis van de Rotterdamse haven en de roemruchtige jaren vijftig en zestig zijn er genoeg. En meer dan genoeg drukwerk is er verschenen over hoe idioot veel goederen en containers er wel niet worden overgeslagen en hoeveel geld er omgaat.

Waar er veel te weinig van zijn: boeken als REPORT ROTTERDAM, het levenswerk van een kundig en gretig kijkdier, dat daar gewoon was, 25 jaar lang en keek naar kleuren, mensen, volumes, ruimtes, machines en dreiging, harde feiten, maar ook welvaart en schoonheid zag. Dat Yvo Zylstra dit boek vormgaf is voor de liefhebber een grote aanbeveling. Zijn werk tilt dit boek nog een trapje hoger. Zelfs al heb je niets met Rotterdam: dit is een must have. Geef je ogen de kost.

Nu bestellen voordat ze op zijn!!    www.f2publishing.com

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress